Egy kis odafigyeléssel mi is nagyon sokat tehetünk azért, hogy ne borítsuk fel az energiaáramlás egyensúlyát szervezetünkben. Például ne késztessük a májunkat egy bőséges vacsorával éjszaka is aktív munkára, amikor éppen pihennie kellene. Egy sor betegség annak a következménye, hogy egy-egy szerv nem tud pihenni az arra rendelkezésre álló idő alatt.

12 fő szervünk kétórás időközönként váltja egymást a munkában. A maga idejében az éppen aktuális 'dolgozó' birtokolja szinte az összes energiánkat.

A keleti orvoslás szerint az emberi szervek meghatározott időrendben működnek és pihennek. Katasztrófa lenne, ha egyszerre pihennének!
A periódikusan váltakozó bioritmusunk szerint mindennek megvan a maga ideje. A táplálkozásnak, a sportnak, a pihenésnek, akár egy foghúzásnak is.
12 fő szervünk kétórás időközönként váltja egymást a munkában, a maga idejében az éppen aktuális 'dolgozó' birtokolja szinte az összes energiánkat. Az energiapályákon, vagyis a meridiánokon tehát az energiaszint állandóan változik. Egy kis odafigyeléssel mi is nagyon sokat tehetünk azért, hogy ne borítsuk fel az energiaáramlás egyensúlyát szervezetünkben. Például ne késztessük a májunkat egy bőséges vacsorával éjszaka is aktív munkára, amikor éppen pihennie kellene. Egy sor betegség annak a következménye, hogy egy-egy szerv nem tud pihenni az arra rendelkezésre álló idő alatt.

szervóra3

1 és 3 óra: a szervezet teljesítőképessége ebben az időben a legalacsonyabb. A máj teljes erővel méregtelenít, nem szabad tovább terhelni. Ez a máj regenerálódásához legalkalmasabb idő. Az emberi gondolkodás és tevékenység a máj vérminőségének függvénye. Az elhasználódott vért ki kell cserélni és friss vér képzésére van szükség. Ez a folyamat többnyire a máj energiamaximumának idején megy végbe.

Egészségvédelmi tanácsok: Ekkor már fontos a mély alvás, hogy a máj fel tudjon töltődni energiával. Ha ilyenkor még ébren vagyunk, a máj nem tud feltöltődni, mert az ébrenlét leköti energiáit.

3-5 óra: a tüdő aktív ideje, felkészül az egész napi munkára. Ekkor a tüdőmeridián a legaktívabb. Az idősebb emberek korábban kelnek, a tüdőbetegségben szenvedőkre pedig köhögési roham jöhet, bár némelyeknél a köhögés gyakran már elalvás után nagyon erősen jelentkezik.

Egészségvédelmi tanácsok: Ilyenkor a szervezetnek bőséges oxigénellátásra van szüksége, ha mélyen alszunk, a légzésünk is megfelelően mély lesz. Ha köhögésre ébred, fogyasszon el egy pohár langyos vizet, ami enyhíti a kellemetlen tüneteket és segít újra álomba merülni.

5-7 óra: ekkor működik legaktívabban a vastagbél. Ez az egészséges székletürítés ideje. Megszabadítjuk szervezetünket a salakanyagban található mérgektől, így azok nem tudnak visszaszívódni és teljesítőképességünket csökkenteni. Ekkorra a tüdő már az egész szervezetet ellátja friss vérrel és működésre serkenti a vastagbél meridiánt. Elvégzi a táplálékból a víz és a tápanyagok kivonását, illetve eltávolítja a salakanyagokat, méreganyagokat.

Egészségvédelmi tanácsok: Frissen keljünk ki az ágyból és igyunk egy pohár mézes langyos vizet, sétáljunk egyet. Szánjunk bőven időt a felhalmozódott salakanyagok ürítésére. Pihenjünk 10 percet, sétáljunk egy kicsit, igyunk egy pohár vizet, ébredjünk fel szellemileg is.

7-9 óra: Ekkor a legerősebb az emésztőrendszer működése, ezért legyen bőséges a reggelink. A gyomor és a belek aktívan dolgoznak, és maximális a tápanyagok felszívódása.

Egészségvédelmi tanácsok: Ebben az időszakban mindenképpen reggelizzünk, fogyasszunk teát kávé helyett, hagyjuk hogy a testünk lassan felébredjen. Ezért a reggeli kiadós és tápanyagdús legyen.

9-11 óra: testhőmérsékletünk optimális, az idegrendszer ebben az időszakban a legnyugodtabb, teljesítőképességünk igen magas. A lép az emésztés, a felszívás és a kiválasztás fő irányítója, ugyanakkor a szervezet vérraktára is. Ha a lép működése kielégítő, jó lesz az emésztés és a felszívódás, jó lesz a vér minősége, ami az ajkak pirosas színéből látható; máskülönben az ajkak sápadtak vagy lilás színűek.
Egészségvédelmi tanácsok: Ebben az időszakban fogyasszunk legalább 2 pohárnyi meleg teát lassanként elkortyolgatva, így élénkíthetjük a lép működését. 

11-13 óra: 11 óra a szívciklus csúcspontja, tehát legjobb idő a sportolásra. Délben erősödik a gyomorsav-, majd később az epetermelődés, készen állunk egy finom ebéd elfogyasztására.

Ez a nap során a legenergikusabb időszakunk. A szív friss vért pumpál a szervekbe, táplálja a szellemet, az izmokat és inakat. Ha ebben az időszakban le tudunk pihenni fél órára, az rendkívüli módon táplálja a szívet, hosszú távon pedig jelentősen csökkenti a szívbetegségek kockázatát. Ugyanakkor délutánra és az esti órákra energikusabbak leszünk.

Egészségvédelmi tanácsok: Ebben az időszakban fontos, hogy megőrizzük lelki békénket, legyünk nyugodtak, és ha lehetőség van rá, sziesztázzunk egy keveset, ami semmiképp ne legyen hosszabb egy óránál, mert különben esti álmatlanságot okozhat. A pihenő után mozogjunk egy kicsit, hogy szerveinkben megfelelő legyen a vérkeringés.

13-15 óra: lassul a vérkeringés, az energiák a vékonybélben koncentrálódnak, csökken a fájdalomérzékelés is, ezért ilyenkor érdemes pl. a fogorvoshoz bejelentkezni. A vékonybél az emberi szervezet legnagyobb immunszerve, amely elválasztja a tisztát a tisztátalantól. Jelentős mennyiségű felszívódás és kisebb mennyiségű kiválasztás megy végbe benne, valamint a salakanyagokat továbbítja a vastagbél felé. Ez az időszak fontos az egész napi tápanyag-szabályozás szempontjából. Ilyenkor fogyaszthatunk joghurtot, kefírt és jótékony bélbaktériumokat tartalmazó készítményeket, amelyekkel sokat tehetünk az immunrendszer megfelelő működéséért.

Egészségvédelmi tanácsok: Javasolt az ebédet déli 1 óra előtt elfogyasztani, mivel ebben az időszakban a leghatékonyabb a vékonybél működése, ekkor tudjuk leginkább hasznosítani az elfogyasztott táplálékot.

15-17 óra: a húgyhólyag dolgozik a legintenzívebben, ezért fogyasszunk bőségesen cukor- és alkoholmentes folyadékot. Szervezetünk kiüríti a méreganyagokat, ismét ereje teljében van, tehát tanulhatunk, sportolhatunk, dolgozhatunk teljes energiabedobással. Ebben az időszakban a legmagasabb a test hőmérséklete, ami betegeknél a leginkább szembeszökő.

Egészségvédelmi tanácsok: Mivel a húgyhólyag energiája a maximumon van, ilyenkor bátran fogyasszunk sok vizet, gyógyteát és levest. Ugyanakkor különösen fontos hogy ne tartsuk vissza vizeletünket, mert káros következményei lehetnek, mivel csökkenhet a húgyhólyag rugalmassága, ami húgyúti gyulladást, férfiaknál prosztatagyulladást is okozhat.

17-19 óra: vesénk a legnagyobb tisztító munkában van, ezért ne terheljük tovább zsírral, cukorral, sóval és egyéb mérgező anyagokkal. Vérnyomásunk csökken, szívműködésünk lassul, egy kicsit nem árt megpihenni munka közben. Ilyenkor érdemes elfogyasztani a könnyű vacsorát is. A vese tárolja a szexuális energiát és a szervek esszenciális energiáját. Akinek veseenergia-problémája van, például impotencia, annak ebben az időszakban érdemes stimulálni a megfelelő akupresszúrás pontokat.

Egészségvédelmi tanácsok: Vacsoránk ne legyen túl sós és zsíros, különben bizonyos idő elteltével magas vérnyomás, szív- és érrendszeri betegség alakulhat ki, ami tovább növeli a vesékre nehezedő terheket.

19-21 óra: ha most vacsorázunk, azt már nem dolgozza fel szervezetünk, elraktározza reggelre. Energiapályáink lelassulnak, felkészülünk az éjszakai pihenőre. A szívburok-meridián védi a szívet, őrzi a vitalitást. Ebben az időszakban távolítható el leghatásosabban a szívet körülvevő káros energia és erősíthető leginkább a működése.

Egészségvédelmi tanácsok: Ilyenkor kezdjünk el felkészülni az esti lefekvéshez. Már ne végezzünk intenzív testmozgást, mert álmatlanságot okozhat. Ajánlott viszont egy 40 perces séta a szabadban, amely nemcsak a vacsora megemésztését teszi könnyebbé, de a szív védelmében is fontos szerepet játszik.

21-23 óra: testünk és lelkünk nyugalomra, pihenésre vágyik, teljesítőképességünk erőteljesen csökken, ez a legpihentetőbb alvás ideje, tehát ne végezzünk se testi, se szellemi aktív tevékenységet igénylő munkát. Ez az időszak a nyugalomé, a szexuális együttlété, mely után pihentető az alvás és biztosított az egész test teljes feltöltődése.

Egészségvédelmi tanácsok: Ebben az időszakban őrizzük meg nyugalmunkat, kerüljük a szélsőséges érzelmeket, az idegességet. Hallgassunk zenét, töltsünk kellemes perceket szeretteink vagy párunk társaságában. Ha ilyenkor komoly veszekedésbe, vitába bocsátkozunk, másnap bizonyosan nagyon levertek és depressziósak leszünk, ami súlyosan károsítja egészségünket.

23-1 óra között: legintenzívebb az epehólyag görcskészsége. Ilyenkor kevésbé csillapítható a fájdalom. Az epehólyag megfelelő anyagcsere folyamataihoz fontos, hogy ebben az időszakban pihenjünk, mert az epehólyag csak így tud dolgozni. Ekkor a leggyengébb viszont a szív, ezzel magyarázható, hogy ilyenkor a leggyakoribbak a szívpanaszok és a szívbetegségek okozta hirtelen elhalálozás.
Egészségvédelmi tanácsok: 23 órakor mindenképpen feküdjünk le! Tekintve a szívvel kapcsolatos fent említett megfigyelésre, figyeljünk szívbetegséggel küzdő családtagjainkra, és ezen időszakban mindig legyen kéznél a szívgyógyszerük. Ha ilyenkor lepihenünk, az jó hatással van a csontvelő vértermelésére, és másnap reggel friss elmével és energiával telve ébredünk.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!