Gondolkodtál már el azon, vajon milyen képek jelenhetnek meg az ember előtt, amikor élete utolsó pillanatait éli?

Azok, akik túléltek egy szívleállást, gyakran számolnak be például arról, hogy fényt láttak egy alagút végén. Ugyanakkor arra, hogy halálunk előtt az életünk filmként pereg le a szemünk előtt, több tudományos bizonyíték is van.

Egy kutatás szerint az agyi aktivitás robbanásszerű megnövekedése közvetlenül a szív leállása után lehet az úgynevezett halálközeli élmények oka. A Michigani Egyetemen kutatói elektroenkefalográffal figyelték meg 9 patkány agyi tevékenységét, miután a szívverésük megállításával a klinikai halál állapotába juttatták azokat, ugyanakkor elektrokardiográf segítségével a szív működését, illetve annak leállását is figyelték.

Az eredmény meglehetősen meglepő volt: a szív leállása után az agy nemcsak hogy működött még egy ideig, de jelentősen megnövekedett elektromos aktivitást mutatott.

Megállapították, hogy a szív utolsó dobbanását követő 30 másodpercben jelentősen megnövekedett az összehangolt agyi aktivitás, és főként a magas frekvenciájú agyhullámok - az úgynevezett gammarezgések - ugrottak meg.

A kutatók szerint ez a folyamat állhat a halálközeli állapotban tapasztalt hallucinációk, például a sokak által említett fényélmény, hátterében.

A kísérletnek nem az volt a célja, hogy feltárják a hallucinációk okait. A kutatók eredetileg azt a mechanizmust akarták vizsgálni, amely oxigén hiányában a belső szervek halálát okozza.

Azt remélik, hogy ezzel a kutatással idővel csökkenthetik a szívmegállás és a légutak elzáródása miatt bekövetkező halálesetek számát.