Ez lesz a közeljövő egyik legmegosztóbb kérdése.

Svédek ezrei támogatják a bőr alá beültethető mikrochipek használatát, amelyek naponta használhatóak olyan különféle műveletekre, mint például az okostelefon használata, az ajtó kinyitása vagy akár a riasztó beállítása. A jövőben az Euronews elemzése szerint, ezekkel a mikrochipekkel akár fizetni is lehet majd.

A mikrochip, rizsszem méretű, és a bőr alá ültetik be, egy fecskendő segítségével. Svédországban a mikrochipet a metrókon és a vonatokon való közlekedésben, vonaljegyként használják.

Martin Lewin, a svéd informatikai megoldások embere, már két, a kezébe beültetett mikrochipet használ olyan műveletekhez, mint például a személyi számítógépébe történő bejelentkezése, az irodai riasztójának a beállítása, és a LinkedIn található saját profiljának elindítása. Reméli, hogy ezzel a módszerrel hamarosan a kifizetéseket is el tudja végezni.

“Remélem, hogy ez hamarosan egy alapszolgáltatássá válhat. Alig várom, hogy létrejöjjön az a világ, amelybe a chip mindenféle hozzáférést képes biztosítani számunkra, egy világ, melyben a személyazonosságunkat ilyen egyszerű módon magunkkal hordhatjuk.” – mondta Martin Lewin az Euronews-nak.

“Ha ez megvalósulhat, akkor fölöslegessé válik a pénztárcánk valamint a kulcsaink, hiszen a mikrochipekkel „kiküszöbölhetőek” lehetnek ezek elveszítésének, vagy állandó keresésének a kockázata.” – mondta Jowan Österlund tetováló művész, aki jelenleg a svéd Biohax International cég alapítója.

Az emberek attól tartanak, hogy a beültetett mikrochipek révén majd könnyen nyomon követhetik őket, de Eric Larsen, aki az olaszországi svéd Biohax leányvállalatot üzemelteti, erről így vélekedik: 

“Látjuk, hogy Olaszországban sokan egyáltalán nem örülnek annak, hogy egy helymeghatározót a bőrük alá ültessenek, amely nyomon tudja követni mozgásukat, mert szerintük ez veszélyt jelenthet számukra. Pedig a mikrochipekben nincsen GPS, de azt hiszem, hogy ezzel a fontos ténnyel, sokan nincsenek tisztában.”

Eric Larsen elmondta, a következő 6-8 hónapban 2.500 ember kap majd ilyen chipet Rómában és Milánóban.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!