Sokszor a placebo is olyan hatékony, mint a valódi gyógyszer!

A tudományos megfogalmazás szerint, a placebo olyan gyógyszer, mely nem tartalmaz hatóanyagokat, de ugyanúgy rendelik el szedésüket, mint az igazi gyógyszerekét. Külsőleg pontosan olyan, mint a valódi gyógyszer, de inaktív, vagyis csak hatástalan vegyületeket tartalmaz, például keményítőt vagy cukrot. A placebót legtöbbször kutatási célokra használják, összehasonlítva hatását a hatóanyagot tartalmazó gyógyszerrel. Elvileg tehát nem fejtenek ki hatást a szervezetre, de tényleg így van ez?

Néhány éve egy egészségügyi konferencia volt az Egyesült Államokban, melynek témája az afrikai országok orvosi ellátottságáról szólt. Itt az alábbi megfigyelésről esett szó.

Az UNESCO nyugati országokból több orvost küldött egy afrikai országba azzal a céllal, hogy váltsák fel a hiedelmeken alapuló helyi orvoslást. Ezek a helyi afrikai ,,orvosok' ugyanis többségében csak kuruzslók és nem tesznek mást a betegekkel, mint különféle füvekkel és teákkal kezelik őket. Az UNESCO szerint ezek az emberek több kárt okoznak mint hasznot, és csak becsapják a betegeket. Heves antikampányba kezdtek ellenük és igyekezték felvilágosítani a lakosságot, hogy miért inkább nyugati orvosokhoz menjenek. Munkájuk hatására a lakosság csaknem 100%-ban mindenféle betegséggel inkább a nyugati orvosokhoz kezdett járni. A kampány annyira jól sikerült, hogy a nyugati orvoslás szinte teljesen kiszorította a helyi hagyományos orvoslást. Azonban egy érdekes számadat került ekkor napvilágra. A hagyományos orvoslás idején a betegek mintegy 70%-a meggyógyult és ez a szám nem változott szinte semmit a nyugati orvoslás hatására sem. Azaz, nem gyógyultak meg többen a betegek közül, mint addig, amíg csak un. ,,kuruzslók' gyógyítottak.

De a történetnek itt még nem volt vége. Az UNESCO pár éve bejelentette, hogy nem tudja tovább támogatni a kiküldött orvosokat, így azoknak el kellett jönniük. Ekkor érdekes dolog történt, az emberek, akik hitüket vesztették a hagyományos orvosaikban, arra kényszerültek, hogy újra hozzájuk járjanak a gyógyulás reményében. Megdöbbentőek voltak a következmények: szinte minden harmadik beteg kezelhetetlennek bizonyult, vagyis nem gyógyult ki a bajából.

Mit is bizonyít ez?

A gyógyítás és gyógyulás nagyon összetett folyamat és nemcsak az orvos szakértelmén és a gyógyszerek hatásán múlik a teljes felépülés, hanem van ott valami az ember pszichéjében, ami döntően befolyásolja a kezelés kimenetelét.
Egy gyógyszer nem csak a hatóanyagától hatásos, hanem fontos az is, hogy a beteg bízzon benne, bízzon az orvosában, hogy az képes őt meggyógyítani. Ezt pedig csak úgy lehet elérnie, ha a beteg és az orvos között bizalmi viszony alakul ki. Erre az utóbbi évtizedben döbbentek rá az orvosok, amikor is a jól bevált placebo készítményeket használták fel a gyógyszerkutatásban. A jelenséget magát pedig elnevezték placebohatásnak.

Placebohatás a tünetek változása olyan kezelés után, melynek nincs bizonyított hatása. Előfordulhat bármilyen kezelés során, pl. gyógyszeres kezelésnél, műtétnél vagy a pszichoterápiában. A placebohatást valószínűleg két tényező befolyásolja leginkább. Az egyik, hogy a beteg eredményeket vár a gyógyszer szedésétől. Ez általában optimista várakozás, melyet nevezhetünk átfogóbban befolyásolhatóságnak, hitnek, reménynek vagy optimizmusnak is. A második tényező a spontán változás, néha még az előzőnél is fontosabb. A betegek gyakran tapasztalnak spontán javulást, vagyis kezelés nélkül is jobban érzik magukat.

A kutatók ma már úgy vizsgálják a gyógyszerek hatásait és mellékhatásait, hogy tesztalanyok felének beadják a gyógyszert, a másik felének pedig a hatóanyag nélküli placebót. (persze sem a beteg sem pedig az orvosa nem tudja ki kapta a placebót, hogy a szuggesztió ne befolyásoljon senkit).

A kutatások egyértelműen bebizonyították, hogy néhány páciensnek már a tudat is elég ahhoz, hogy olyan készítményt vettek magukhoz amitől jobban lesznek, és ez el is indítja a gyógyulási folyamatot. Így néha az orvosok, ha már azt látják nincs más megoldás, pl. egy hipochonder (betegségeket magának bebeszélő) páciensnél, akkor gyakorta alkalmazzák ezt a fajta terápiát – néha igencsak eredményesen.

Ebből is jól látszik mire képes a hit.

A Bibliából tudhatjuk, hogy Jézus is így szólt az emberekhez: ,,...ha csak annyi lenne a hitetek, mint ez a mustármag itt a kezemben és azt mondanátok annak a hegynek, hogy menj oda, az bizony odamenne....'

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!